środa, 15 czerwca 2011

18. Zupa cebulowo-piwna z wołowiną i łosoś miodowo musztardowy (15.05.11)

Miejsce akcji: u mnie
Czas akcji: 15.05.2011

Skład:
-Czarna Mona,
-Ula
-Szafa
-Kornel (chwilowo)
-ja&Loco

Dania:
-Zupa cebulowo-piwna ze wstążkami wołowiny (Kornel&Ja)
-Łosoś w sosie miodowo musztardowym z fasolą i szpinakiem(Szafa&ja)
-deser (Czarna Mona)

ZUPA CEBULOWO-PIWNA ZE WSTĄŻKAMI WOŁOWINY.Brakujące zdjęcia uzupełnię jak dostanę :P

Przepis zapożyczony z książki 'Szybkie i łatwe dania na co dzień'.

Skład(4porcje):
-30g masła
-2 łyżki oliwy z oliwek
-500g cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
-2 łyżeczki drobnego cukru
-300g polędwicy wołowej(pokrojonej w 2cm plastry)
-1 ząbek czosnku, wyciśnięty
-250ml ciemnego piwa
-1 liść laurowy
-700 ml wywaru wołowego(np. z kostki)
-2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:
Udusić cebulę na maśle i 1,5łyżce oliwy z oliwek i na cukrze. Usmażyć mięso. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić kawałki wołowiny smażąc około 3min na każdej stronie. Mięso powinno być przyrumienione z zewnątrz a wewnątrz różowe. Zapakować w folię aluminiową żeby nie ostygło. Do usmażonej cebuli wrzucić wyciśnięty czosnek i liść laurowy. Wlać piwo i doprowadzić do wrzenia, a później zmniejszyć i gotować przez około 5min. Dodać wywar, doprawić solą i pieprzem, a później znów doprowadzić do wrzenia. Teraz kroimy polędwicę na cienkie paseczki, wlać do zupy sok, który wyciekł z mięsa. Usunąć liść laurowy. Nalać do głębokich talerzy i nałożyć do każdego mięso. Posypać natką pietruszki i wła_la :)


ŁOSOŚ W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z FASOLĄ I SZPINAKIEM.Brakujące zdjęcia uzupełnię jak dostanę :P
Przepis zapożyczony z książki 'Szybkie i łatwe dania na co dzień'.

Skład(4porcje):
-1 łyżka oleju
-1 łyżka sosu sojowego
-2 łyżeczki płynnego miodu
-2 łyżeczki pełnoziarnistej musztardy
-sok i otarta skórka z jednej cytryny
-4 filety z łososia bez skóry
-800g fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
-1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
-2 łyżki oliwy z oliwek
-szczypta pokruszonych suszonych płatków chili
-180g młodego szpinaku
-12 pomidorów koktajlowych

Przygotowanie:
Marynata-wymieszać olej, sos sojowy, miód, musztardę i łyżkę soku z cytryny. Włożyć rybę i obtoczyć w marynacie. Odstawić.
Włożyć fasolę i czosnek do rondla. Dodać oliwę z oliwek i pozostały sok i skórkę z cytryny oraz płatki z chili. Odstawić.
Wrzucić wilgotny szpinak do suchego rondla i podgrzać z 2 min na małym ogniu aż listki się pokurczą. Odcisnąć i odstawić. Odgrzać fasolę na małym ogniu.
Wrzucić łososia na mocno rozgrzaną patelnię grillową i smażyć po 2-3 min z każdej strony. Na ostatnią minutę smażenia dodać pomidorki koktajlowe.
Utłuc fasolę , dodać szpinak oraz sól i pieprz. Rozdzielić fasolę na 4 talerze. Ułożyć na każdej porcji filet z łososia i pomidorki.

KIL DE CZIL:
Szafa oddawaj zdjęcia teeej. Laski były tak zdegustowane(oprócz Ulki :P)że zupa była na wołowinie(są wegetariankami_ zapomniałem ;)że o mały włos nie zostałem wychłostany za to, że guzdrałem się przy drugim daniu ;).

1 komentarz:

  1. Bardzo spodobał nam się Wasz blog, dlatego korzystając z okazji, chcielibyśmy nominować go do wyróżnienia One Lovely Blog Award, które znajduje się wraz z zasadmi konkursu na naszej kociej stronie http://www.blok.koty2.com/one-lovely-blog-award-nominacja-dla-kotow-2/ Pozdrawiamy Was ciepło, Koty 2.

    OdpowiedzUsuń