środa, 20 kwietnia 2011

13. Indyjsko (10.04.11)

Czas akcji: 10.04.2011_od 16:00h
Miejsce akcji: u mnie
Skład:
-Kasia,
-Ania
-Ola
-Ewik
-Mikifiki
-Kornel
-Mateusz zmywający ;)
-ja i Loco

Dania:
-przystawki na cieście francuskim(Ania i Mikifiki),
-zupa pycha(Kasia i Ewik)
-ziemniaki po bombajsku(Ola i jo)
-raita(jo)
-kurczak masala(Kornel)
-zmywanie (Mateusz zmywający, Kasia i Ewik)

PRZYSTAWKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM(Ania i Mikifiki)Na przepis trzeba poczekać ;)

ZUPA PYCHA-EWIKÓW(Kasia i Ewik)Przepis jak się uda wkrótce.

ZIEMNIAKI PO BOMBAJSKU(Ola i jo).
Przepis stąd.
SKŁADNIKI:

* 5 ziemniaków
* 1 łyżka czarnej gorczycy
* szczypta kminu
* 1 łyżka kurkumy
* 1 łyżka garam masala
* 1 łyżeczka chilli
* kawałek imbiru(2 cm)
* pęczek świeżych liści kolendry

Rozgrzewam na patelni 3 łyżki oliwy. Wsypuję łyżkę ziaren czarnej gorczycy i szczyptę kminu, kurkumę, mielone ziarna kolendry i garam masala oraz łyżeczkę chilli w proszku. Obieram ugotowane wcześniej i ostudzone ziemniaki, kroję w kostkę. 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru ucieram na drobnej tarce na patelnię. Dodaję masło i przez chwilę podsmażam sos i dodajemy pokrojone ziemniaki oraz posiekane liście kolendry.

Czas przygotowania: 25 minut

RAITA- sos z ogórka(jo)Przepis stąd.
SKŁADNIKI:

* 450 g ogórka
* 1 duży dojrzały pomidor
* pół czerwonej papryki
* 200 ml gęstego(może być grecki) jogurtu naturalnego
* 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
* sól i pieprz do smaku

Do dużej miski wlewamy jogurt. Kroimy w kostkę paprykę i pomidora – dodajemy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy do jogurtu ogórka, dodajemy sól i pieprz. Przed podaniem dobrze schłodzić.

Rada: aby Raita nabrała bardziej wyraźnego smaku, można dodać do niej zgnieciony ząbek czosnku.

Czas przygotowania:10 minut

KURCZAK MASALA (Kornel i pomoc)
SKŁADNIKI:

* 2 piersi z kurczaka
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 puszka pomidorów(krojonych)
* 1/2 łyżeczki chilli
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżka garam masala
* 200 ml śmietanki
* 2 łyżki migdałów
* 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry

Do garnką wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do momentu aż będzie miękka. Teraz dodajemy zgniecione ząbki i czosnku i pomidory-mieszamy. Następnie dodajemy garam masalę, cynamon, chilli i pokrojonego w kostkę kurczaka. Wlewamy śmietankę i wrzucamy 2 łyżki migdałów-gotujemy na małym ogniu do 15 minut aż kurczak się ugotuje.

Cały zestaw wystarczy na: 3-4 porcje

Czas przygotowania: 25 minut

DESER - TRUSKAWKI Z BITĄ ŚMIETANĄ(Ania i Mikifiki)

Smacznego :)!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz