niedziela, 5 lutego 2012

29.01.2012 zaległy post o chili con carne

Z tygodniowym opóźnieniem zamieszczam przepis na zeszłotygodniowe posiedzenie przy chili con carne.

Składniki
250 g czerwonej fasoli z puszki,
500 g mięsa wołowego (ja dodałem wieprzowe),
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę),
1 cebula (pokrojona w kostkę),
1 łyżka przecieru pomidorowego,
2 ząbki czosnku (drobno pokrojone),
puszka pomidorów,
2 szklanki rosołu,
2 liście laurowe,
bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenne.


Przygotowanie
Rozdrobnione mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie poddusić z chili, papryką, przecierem pomidorowym i cayenne. Zalać rosołem, dodać liście laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodać fasolę i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem cayenne. Konsystencja powinna być dosyć gęsta. Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub po prostu z chlebem. Odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.
Mimo, że zrobiłem chili con carne z mięsa wieprzowego, a nie wołowego, nadal jest godne polecenia. Pychota !!!
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz