niedziela, 11 marca 2012

11.02 stołeczna kuchnia włoska :)

Dzisiaj wielki dzień nadrabiania zaległości blogowych. Trochę się tego nazbierało, więc nie zanudzam więcej i wrzucam "dane" :)

Na początek szybkie dania kuchni włoskiej od Ewy i Moniki prosto z Warszawy. Dań próbował tylko Paweł, ale mnie przypadło zamieszczenie relacji i przepisów na blogu. (czyżby ktoś się kimś tutaj wysługiwał...?)
Ponieważ o gotowanie chodzi,długo nie protestowałem, więc tak tylko się droczę, poniżej zamieszczam przepisy na krem z groszku i farfalle z tuńczykiem. Smacznego !

Krem z zielonego groszku :
2 marchewki
1 pietruszka
1 kostka bulionu warzywnego
900g zielonego groszku, mrożonego
( sól, pieprz, liść laurowy) 
serek topiony
Wszystko gotujemy i miksujemy całość blenderem ( ja wyjmuje liście laurowe nie miksuje ich )
Do tego dodajemy grzanki i natkę pietruszki.
Farfalle z tuńczykiem:
makaron: 
1 opakowanie makaronu ( Farfalle ) 
sos:
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
400 g tuńczyka w kawałku w sosie własnym
800 g pomidorów całych bez skóry w sosie własnym
(pieprz mielony i cały , liść laurowy, sól, natka pietruszki, oliwki )
Przygotowanie, tak jak spaghetti, na koniec można zmieszać makaron z sosem na patelni, albo polać makaron na talerzu. Co kto lubi :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz