wtorek, 31 maja 2011

16. Z włoska ;) (01.05.11)

Miejsce akcji: u mnie
Czas akcji: 01.05.2011

Skład:
-Kasia,
-Ja

Dania:
-Fettuccine z czerwonym pesto (Kasia)
-Zupa serowa na bulionie (Ja)

FETTUCCINE Z CZERWONYM PESTO:Przepis wzięty stąd.
Składniki: (dla 2 osób)

125 g makaronu fettuccine lub linguine
½ szklanki suszonych pomdorów w zalewie oliwnej
3 czubate łyżki orzeszków pinii
2 ząbki czosnku
½ szklanki startego parmezanu
10 ziarenek czerwonego pieprzu (Pepe Rosa)
½ szklanki oliwy z pomidorów suszonych
½ puszki pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżka aromatycznej (ostrej paprykowej) oliwy z oliwek
garść liści bazylii
½ łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu

Dekoracja:

serek owczy
ziarna czerwonego pieprzu
płatki parmezanu
suszony pomidor

ZUPA SEROWA NA BULIONIE.Przepis wzięty z dodatku do magazynu KUCHNIA z kwietnia/2011 'Obiad z pomysłem na cały miesiąc/.

Skład:15dag żółtego sera typu chadder, litr bulionu wołowego(może być z jednej kostki), 2 cebule średniej wielkości, 2-3 łyżki kremówki, po łyżce mąki i sklarowanego masła, 1-2 łyżki półwytrawnego wina, natka pietruszki, sól.

Przygotowanie: Drobno posiekaną cebulę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Mieszając, wsypać mąkę, a po chwili powoli wlać trochę zimnego bulionu, wymieszać i przelać zasmażkę do garnka z wrzącym bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień, wsypać utarty ser i mieszać, aż dokładnie się rozpuści. Zdjąć zupę z ognia, starannie wymieszać z winem i śmietaną, przyprawić solą, posypać posiekanąnatką pietruszki. Podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz