poniedziałek, 21 marca 2011

10. Rybnie :) (20.03.11)

Czas akcji: 20.03.2011_od 16:00h

Skład:
-Pawlik
-Marcin z wyczulonym węchem,
-ruchliwy Mateuszek,
-słodkie chłopaki czyli: Adam i Michał
-kreatywna Ola,
-Ania histeryczka;),
-Miki Fiki,
-gruby Capa,
-Kornelia;),
-Iza-dużo mówiąca;),
-i ja-gordon-ramzej bez Loco.

Dania:
-przystawki: krewetki(słodkie chłopaki czyli: Adam i Michał)z ciepłym pieczywem(Ania histeryczka,Miki Fiki),
-sałatka pyszna(Pawlik),
-zupa rybna-ciekawa(Kornelia,Iza-dużo mówiąca,ja-gordon-ramzej),
-roladki z soli i czegoś jeszcze(Iza-dużo mówiąca,ja-gordon-ramzej),
-pstrągi ze szpinakiem(Iza-dużo mówiąca,ja-gordon-ramzej),
-słodkie(słodkie chłopaki czyli: Adam i Michał),
-zmywanie ;)(Kornelia,kreatywna Ola).

PIECZYWOBułeczki trzymamy w rozgrzanym piekarniku na ok 200oC jakieś 15 min. i włala ;). Do zupy będą idealne.

ZUPA RYBNAPrzepis od Ali co gotować potrafi. Dodam później.

ROLADKI Z SOLI I TILAPII(przepyszne!!)
Przepis wziąłem stąd.Składniki, 3 porcje, 12 roladek:
• 6 mrożonych filetów soli
• sól morska i pieprz

Sos winny z goździkami:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 mała cebulka
• 1 mały ząbek czosnku
• 5 goździków
• 1/3 szklanki białego wina
• 3 listki laurowe
• 1/2 szklanki bulionu

Farsz orzechowo - śliwkowy:
• 2 łyżki masła
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 4 duże suszone śliwki
• 1/2 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
• 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych i odsączonych

Dodatki: ugotowany biały ryż lub kasza jaglana, według TEGO przepisu i np. sałatka ze szpinaku
oraz: 6 wykałaczek, podzielonych na pół

Wykonanie:
* Przygotować sos winny z goździkami. Do rondelka wlać 1 łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulką, czosnek i goździki. Dusić przez około 5 minut, nie rumieniąc. Dodać białe wino i listek laurowy, gotować przez około 2 - 3 minuty, aż wino się nieco zredukuje. Dodać bulion i gotować przez około 4 minuty, aż sos zredukuje się o połowę. Odstawić z ognia.
* Farsz orzechowo - bakaliowy: Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cukier i orzechy. Smażyć przez około 3 minuty na małym ogniu, lekko rumieniąc. Dodać posiekane śliwki i odsączone rodzynki. Dodać drugą łyżkę masła, wymieszać i smażyć przez około 1 minutę.
* Filety z soli rozmrozić w lodówce. Opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę zwinąć w roladkę, pozostawiając około 2 cm dziurkę w środku, spiąć połówką wykałaczki. Roladki ustawić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, równą stroną filetu do góry.
* Piekarnik nagrzać do 190 stopni, kratkę ustawić w środkowej części piekarnika. Środek roladek napełnić farszem orzechowo - bakaliowym. Całość polać sosem winnym, wlewając je do naczynia przez sitko. Do naczynia z roladkami dodać listek laurowy i ewentualnie goździki (do dekoracji). Pozostałą cebulkę wyrzucić.
* Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż ryba będzie upieczona w środku.
* Podawać po 4 roladki na 1 porcję, obsypać dookoła białym ryżem lub kaszą jaglaną, polać sosem z naczynia.

PSTRĄGI ZE SZPINAKIEMPrzepis wziąłem stąd
Składniki:
- 2 pstrągi
- 5 – 6 liści szpinaku
- 1 cytryna
- 3 pomidory
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 seler naciowy
- 200 ml białego wytrawnego wina
- koper włoski lub seler
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przepis:
1. Ryby patroszymy i filetujemy, wycinając ości tak, aby oba filety były ze sobą połączone ogonkiem.
2. Na patelni obsmażamy plasterki cytryny.
3. Filety solimy i pieprzymy, a następnie przekładamy cytryną z patelni i liśćmi świeżego szpinaku i pozostawiamy mniej więcej na 15 minut.
4. Dorodnego pora tniemy wzdłuż i wycinamy paseczki długości 25 centymetrów i szerokości pół centymetra, które następnie parzymy we wrzątku.
5. Sparzonymi liśćmi pora związujemy filety nafaszerowane cytryną i szpinakiem.
6. Seler naciowy, koper włoski lub seler, cebulę, czosnek i pomidory kroimy na nieregularne, duże kawałki.
7. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy warzywa, na nich układamy filety i podlewamy białym wytrawnym winem.
8. Dusimy około 10 minut i podajemy polane pozostałym sosem podprawionym masłem i sokiem z cytryny.


SŁODKIE


CZIL W TRAKCIE I PO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz