poniedziałek, 7 marca 2011

8.Chrupiące Canelloni(06.03.2011)

Czas akcji: 06.03.2011_od 17:00h

Skład:
-Ula(gość honorowy ;P)
-Ola-kreatywna,
-AniaNR,
-Ania,
-Kasia,
-Miki,
-Piotr E,
-Piotr R,
-zmywający Mateusz,
-Kornel
-ja bez Loco.

Dania:
-przystawka: zapiekanki(Ania i Miki), sałatka(zmywający Mateusz_debiut) i placek cebulowy z anchois(Ola-kreatywna_debiut), placuszki Kasi
-zupa grzybowa(Kornel),
-Chrupiące cannelloni(Ola-kreatywna i ja),
-słodkie(Ania),
-zmywanie ;)(AniaNR).

Zapiekanki(Ania i Miki)
Składniki:
*twarda bagietka ;)
*oliwa z oliwek
*pomidor
*starty żółty ser
Przygotowanie:
Polać oliwą bagietkę, na to pomidor a później żółty ser. Do piekarnika (180oC) i trzymać do zarumienienia. Włala ;)




Ciasteczka Kasi.



Sałatka zmywającego Mateusza(debiut)
Składniki:
-mocarella w kuleczkach
-liście bazylii
-pomidory
-ogórek
-przyprawy: sól, pieprz, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
Przygotowanie:
wszystko wymieszać i ładnie przybrać bazylią


Placek cebulowy z anchois(Ola-kreatywna_debiut)
Przepis z książki kulinarnej Keda Black 'Gotowanie krok po kroku. Klasyczne przepisy'(prezent od razu poszedł w ruch :).
Skłądniki:
*1 arkusz ciasta francuskiego(200g)
*10 cebul
*3łyżki oliwy lub 40g masła
*4-8 marynowanych anchois
*suszone oregano
Przygotowanie:
Cebulę ciachamy na nie za cienkie kawałki szklimy na patelni. Ciasto fr. nakłuwamy widelcem z marginesem 1cm. Kładziemy cebulę na ciasto a na to rybki anchois. Wszystko wkładamy do piekarnika i trzymamy do zarumienienia jakieś 20 min(piekarnik 220oC)

Zupa ze świeżych grzybów(Kornel).
Przepis z książki kulinarnej 'Kuchnia Polska. Doskonałe przepisy dla każdej Pani domu';)(drugi prezent też poszedł od razu w ruch).
Składniki:
*świeże grzyby
*kopiasta łyżka masła
*łyżka mąki
*szklanka kwaśnej śmietany
*cebula
*sól,pieprz
*mleko

Przygotowanie:
Oczyszczone, umyte i obsuszone kapelusze grzybów drobno siekamy(powinna być pełna szklanka). Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli(nie dopuszczamy do zrumienienia), dodajemy przygotowane grzyby i często mieszając, prużymy przez kilka minut. Gdy grzyby dokładnie się przesmażą, ale nie zrumienią, zalewamy je 2 szklankami gorącej wody i gotujemy razem na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. Zupę doprawiamy do smaku, łączymy z mąką wymieszaną z mlekiem(1/2 szklanki), zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny i dobrze zagęściła zupę. Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko roztrzepaną śmietaną i gdy trzeba doprawiamy. Podajemy z grubym makaronem lub podanym oddzielnie ziemniakami puree obficie polanymi zarumienionym masłem.

Chrupiące canelloni

Przepis przesłała mi Halinka a dokładnie stąd.
Składniki:
*1 opakowanie cannelloni
*około 0,5 kg mięsa mielonego
*2 marchewki
*2 cebule
*1 mała cukinia
*1 mały seler
*1 papryka
*0,5 puszki groszku konserwowego
*3 pomidory
*sól, cukier, pieprz,
*20 dag startego sera żółtego
*2 szklanki mleka
*1 łyżka mąki
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*kilka łyżek oleju

Przygotowanie:
1.Marchew, cebulę, paprykę, cukinię i selera pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso. Dodać warzywa i mieszając smażyć do miękkości. Doprawić wegetą, solą, cukrem i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i również dodać do sosu. Na końcu procesu smażenia dodać przetarty czosnek i groszek konserwowy i łyżkę koncentratu pomidorowego. Odstawić z ognia i dodać 3 łyżki startego sera. Postawić do lekkiego wystudzenia.

2.Farszem nadziewać makaron i układać ściśle w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym lub blaszce.

3.Na patelni z olejem zrumienić mąkę. Rozprowadzić z mlekiem i połączyć z farszem, który pozostał. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i 2 łyżki startego sera. Doprawić do smaku. Sosem zalać cannelloni i posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika do zrumienienia (około 30 minut).

Słodkie (Ania)



Czil po.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz