poniedziałek, 14 marca 2011

9. Cevapcici - kiełbaski bałkańskie(13.03.2011)

Czas akcji: 13.03.2011_od 16:00h

Skład:
-Mama -przelotnie
-Asia
-Agnieszka duża alias siora
-Agnieszka mała
-Andrzej
-Przemo
-Jakub
-ja z Loco.

After (po 22)
-Ola_kreatywna
-zmywający Mateusz,
-Kornel.

Dania:
-zupa 'wiejsja'(przepis Justyna, wyk. ja),
-Cevapcici(kiełbaski bałkańskie)(ja),
-zapiekane ziemniaki w śmietanie(Agnieszka duża alias siora)
-tort(Agnieszka mała, ja),
-zmywanie ;)(Agnieszka duża alias siora).

ZUPA 'WIEJSKA'

Przepis:
2 piersi z kurczaka
2 czerwone papryki
6 ziemniaków (małych, jak duże to 4)
1 puszka kukurydzy
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 koncentrat pomidorowy (mały słoiczek)
sól, pieprz, papryka słodka, ostra, oregano

Paprykę, ziemniaki i piersi pokroić w kostkę.
W wersji light zalej wszystko bulionem (z kostki rosołowej lub własnej roboty Puszczam oczko Emotikon) i gotuj na małym ogniu.
W wersji kalorycznej mięso przesmaż na oleju i dodaj do bulionu z warzywami.
W tym czasie pokrój w drobną kostkę cebulę i przesmaż ją aż zmięknie. Dodaj zmiażdżony czosnek i koncentrat.
Chwilę przesmaż. Koncentrat pomidorowy nabiera zupełnie innego smaku jak go przesmażysz.Dodaj do bulionu. Jak warzywa będą miękkie dodaj odcedzoną kukurydzę.
Pogotuj chwilę i przypraw do smaku. Podawaj z pieczywem. Naprawdę smaczna i pożywna zupa.
Pozdrawiam serdecznie
Justa

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI W ŚMIETANIE.
Przepis z książki 'Gotowanie krok po kroku'

CEVAPCICI-KIEŁBASKI BAŁKAŃSKIE.
Przepis stąd.Składniki :

* 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
* 2 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 1 jajko
* 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
* 1 łyżeczka tymianku
* pół łyżeczki mielonej kolendry
* 1 łyżeczka Vegety
* pieprz, sól
* 1 łyżka mąki
* pół łyżeczki czerwonej czubrycy


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, mąką, jajkiem i cebulą oraz czosnkiem na jednolitą masę, wstawić na pół godziny do lodówki.

Z masy mięsnej formować cienkie kiełbaski, nadziewać je na patyczki szaszłykowe. Posmarować oliwą i piec na grillu lub smażyć na patelni grillowej (przez 6-8 minut z każdej strony).



SOS TZATZYKI.
Za radą z przepisu zrobiłem też sos.
Przepis:
* 200 ml jogurtu naturalnego
* 2 łyżeczki przyprawy tzatziki
* pół świeżego ogórka startego na tarce o dużych oczkach
* 2 gałązki koperku - drobno posiekane
* pieprz
* 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Wszystkie składniki sosu wymieszać, odstawić na parę minut do przegryzienia.



TORT SZWARCWALDZKI
Przepis stąd.
Ciasto czekoladowe:

• 150 g masła
• 150 g drobnego cukru do pieczenia
• 6 jaj
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
• pół łyżeczki aromatu waniliowego
• 150 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wiśnie:

• 450 g mrożonych wiśni bez pestek
• 2 łyżki cukru
• Do nasączenia: 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)

Bita śmietana:

* 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 2 łyżeczki żelatyny

Dekoracja: słoiczek wiśni w zalewie

* Ciasto: Masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszam z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do formy 24 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroję na 3 krążki.
* Wiśnie podgrzewam z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu, odcedzam i studzę. Sok zachowuję i mieszam z 3 łyżkami alkoholu. Nasączam nim krążki ciasta.
* Śmietankę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszam z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
* Krążki tortu przekładam wiśniami i bitą śmietaną. Dekoruję wiśniami w zalewie.


CZIL PO czyli AFTEREK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz