poniedziałek, 21 lutego 2011

1. Kaczka w pomarańczach. (9.01.2011)

Paweł nadaje:

Czas akcji: 9.01.2011_14:00h
Skład: Marta, Szymon, Mateusz, Kornel i ja z Loco
Danie: Kaczka z z pomarańczami(ja), sałatka i zapiekane ziemniaki(Marta, Szymon)

Przy drugim podejściu kaczka wyszła już lepiej. Korzystałem z przepisu 'zaporzyczonego' z tej samej książki co poprzednio(T.B 'Drób na 100 sposobów')a sos wyszedł naprawdę palce lizać.
Niestety na inauguracyjnym spotkaniu nie posiadaliśmy aparatu więc spisuję fakty na sucho ;). Poniżej zdjęcie z książki, tak samo przepis płynnie sobie zacytowałem. Co do klimatu to wszystko było dość mocno spontaniczne, a że jestem facetem więc koordynacja wszystkiego trochę mi zajęła, na szczęście goście doczekali do serwowanego dania glównego i nadal się do mnie odzywają ;).

(zdjęcie z książki 'Drób na 100 sposobów'T.B)

Przepis na kaczkę:
-duża kaczka
-3 pomarańcze
-cebula
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-szklanka bulionu drobiowego
-łyżka oleju
-liść laurowy
-gałązki natki pietruszki
-1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
-pieprz i sól

'Umytą i osuszoną kaczkę natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Mięso po nakłuwać gęsto widelce, a do środka włożyć obraną i przekrojoną cebulę. Tak przygotowaną tuszkę położyć w żaroodpornym naczyniu z rozgrzanym olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC. Piec ok 2h, polewając kaczkę wytworzonym sosem i skrapiając wrzątkiem. W rondelku przygotować bulion, dodać liść laurowy i pieprz ziarnisty, gotować pod przykryciem przez 10 min, na koniec przecedzić. Pomarańcze umyć, sparzyć i osuszyć. Z jednej z nich otrzeć skórkę na tarce o małych otworach, a później wycisnąć sok. Druga obrać i pokroić w półplasterki. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika i nakryć folią aluminiową na 10 min. Z naczynia zlać tłuszcz, zostawiając na spodzie ok. 3 łyżek. Mąkę wymieszać z sokiem i skórką pomarańczy. Wlać3/4 szklanki odcedzonego bulionu do żaroodpornego naczynia, zagotować, zagęścić mąką z sokiem, a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaczkę pokroić na porcje i ułożyć na półmisku. Polać połową przygotowanego sosu. Resztę podać w sosjerce. Udekorować półmisek plastrami pomarańczy i gałązkami natki pietruszki. Podawać z ziemniakami pieczonymi oraz zieloną sałatą lub surówką z cykorii.'

Gościom smakowało więc można odhaczyć jako zaliczone, przynajmniej nikt się jawnie nie przyznał że było inaczej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz