poniedziałek, 28 lutego 2011

7. Spanakopita-placek ze szpinakiem (27.02.2011)

Czas akcji: 27.02.2011_16:00h

Skład:
-Ola-kreatywna,
-Ola,
-Wisienka,
-Brzusio,
-Królewicz Szymon,
-Mateusz,
-Kornel
-ja z Loco.

Dania:
-przystawka: sojowe kotleciki(Brzusio), sałatka(królewicz Szymon) i zawijasy ze szpinakiem(Ola i ja)
-zupa z papryki i pomarańczy(Kornel),
-spanakopita-placek ze szpinakiem-dość zmodyfikowany;)(Ola,Ola-kreatywna,ja),
-słodkie z gruszką(wisienka),
-zmywanie ;P(Mateusz).

Przystawki:


Sałatka-poszła tak szybko, że się nie zorientowałem:)
Kotleciki sojowe-Brzusio
Zawijasy ze szpinakiem- projekt powstał na szybko żeby wykorzystać resztki. Ciasto francuskie(odrzuty z ciasta ze szpinakiem) i farsz szpinakowy(także odrzut)... zawijasy wyrosły w trymiga w piekarniku.

Zawijasy fotostory.


Zupa z papryki i pomarańczy(Kornel).

Przepis 'ukradziony' z foody.pl
Składniki na 4 porcje
1 kg czerwonej papryki
3 pomarańcze
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
bazylia i grzanki do przybrania

Opis przygotowania: 30 min.
Paprykę przekroić wzdłuż na cztery części, usunąć gniazda nasienne i dokładnie oczyścić. Posiekać dość grubo i wrzucić do robota kuchennego i zmiksować. Oliwę rozgrzać w dużym rondlu i wrzucić zmiksowaną paprykę. Posolić do smaku, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem. Umyć pomarańcze. Zetrzeć skórkę z jednej do rondla z papryką. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Wycisnąć ok. 150-180ml soku z pomarańczy. Miękką paprykę ponownie zmiksować i podgrzać w rondlu razem z sokiem z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać grzankami i posiekaną bazylią'.

I fotostory z powstawania. Okazało się że Wisienka będzie miała więcej szczęścia niż inni. W jej zupie były 3 pestki z pomarańczy...reszta albo połknęła albo nie miała;).


Spanakopita-placek ze szpinakiem mocno-modyfikowany;)

Przepis 'ukradziony' też z foody.pl
'Składniki: 6 porcji
10 arkuszy ciasta filo
4 małe cebule
700 g szpinaku
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanego koperku
6 łyżek oliwy
250 g sera feta
3 jajka
sól
pieprz

Opis przygotowania: 60 min.
Oczyszczony szpinak blanszować, odcisnąć i pokroić. Cebule i czosnek obrać, posiekać.
Cebule i czosnek lekko zrumienić na połowie oliwy, dodać szpinak, smażyć 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Dodać natkę, koperek, roztrzepane jajka i pokruszony ser feta. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostałą oliwą posmarować arkusze ciasta filo po obu stronach. Pięcioma arkuszami ciasta wyłożyć żaroodporną formę. Nałożyć masę szpinakową, wyrównać. Przykryć resztą ciasta. Piec 30 minut w temperaturze 180 st., aż wierzch będzie rumiany i chrupiący. Pokroić na kwadraty. Podawać na gorąco lub na zimno'

Niestety przestraszyłem się zrobienia ciasta filo i w ostatniej chwili gorączkowo pognałem do sklepu po odpowiednik, ale jedynie dostałem ciasto francuskie. Stąd ten dziwny wygląd. W czasie nakłuwania drugiej warstwy powstało 'prawie' atari ;). O ile w zawijasach sól 'została' na patelni to niefortunnie do placka wrzuciłem całą zawartość farszu plus wodę która puściła po posoleniu no i trochę przesoliłem ha!-pszz.

Fotostory z przygotowania.


Słodkie_mus czekoladowy z gruszką(Wisienka).


i czil po...

3 komentarze: