poniedziałek, 21 lutego 2011

4. Gołąbki wegetariańskie (06.02.2011)

Paweł nadaje:

Czas akcji: 06.02.2011_15:00h
Skład: Justyna, Rafał, Edyta, Agnieszka, Mateusz, Kornel i ja z Loco.
Danie: zupa pomidorowo-paprykowa+ciasto francuskie(Edyta), gołąbki wegetariańskie(ja), babka bez tulei ;)(Kornel)

Pomysł na kolejną niedzielną obiado-kolację(nr4) powstał spontanicznie zainspirowany wegetariańską dietą koleżanki. Wszystko wyszło jak trzeba z większymi lub mniejszymi skuchami ale do przodu :). Oprócz tego, że gołąbki mogłem podusić trochę dłużej to były zjadliwe, ale czegoś mi w nich brakowało ..chyba mięsa ;)siła przyzwyczajenia. Tym razem mieliśmy już aparat więc można co nieco więcej pokazać.


Ekipa 4 edycji pichcenia na indukcji.
i Loco


Przepis na gołąbki(zapożyczony z portalu spec.pl):

-największe liście ze średniej wielkości główki kapusty,
-2 duże cebule,
-wiązka koperku,
-3 jajka,
-2 kiszone ogórki,
-2 woreczki białego ryżu,
-40 dag pieczarek,
-2 łyżki masła,
-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-pół litra bulionu,
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
-2 łyżki śmietany
-sól,
-pieprz,
-cukier do smaku

'W pierwszej kolejności należy ugotować na twardo jajka oraz dwa woreczki ryżu, uważając, aby go nie rozgotować. W tym czasie należy wymyć liście kapusty, które następnie blanszujemy i wykrawamy z nich twardy środek. Cebulkę należy bardzo drobno posiekać i przygotować pieczarki. W tym celu trzeba je dokładnie wymyć, ewentualnie obrać i wysuszyć. Podgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy na nim cebulkę razem z pieczarkami do momentu, aż odparuje wytrącona z nich woda. Następnie dodajemy je do ryżu i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego nadzienia dodajemy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki oraz wystudzone, rozdrobnione jajka i drobno posiekany koperek. Całość należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany farsz należy nakładać na liście kapusty, zawijać i delikatnie układać w niskim szerokim rondlu. Należy uważać, aby się nie rozpadły w garnku
, dlatego należy przekładać je bardzo delikatnie. Niektórzy proponują, aby zawinąć je na czas duszenia nicią kuchenną, jednak jest to ryzykowne, ponieważ trudno ją później usunąć i można przypadkiem gołąbki rozerwać. Kiedy wszystkie gołąbki znajdą się już w rondlu, należy zalać je gorącym bulionem i przez około pół godziny dusić na małym ogniu.'

A tak mi to wyszło. Brytfanna po degustacji w tle babka bez tulei ;).


Edyta nadaje:

Zupa krem z czerwonej papryki i pomidorów

Składniki:

* 4 czerwone papryki
* 5 pomidorów
* 3 marchewki
* 2 łyżki masła
* 1 drobno pokrojona cebula
* 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu (w oryginale gałązka świeżego)
* 1,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego (użyłam 1 bulionetki Knorr)
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* śmietana 18% (do dekoracji)
* sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka - do smaku

Przygotowanie:
Paprykę kładziemy na blaszce i opiekamy w piekarniku obracając regularnie, aż skórka się spiecze. Odstawiamy na 20 minut, żeby wystygła. Następnie usuwamy ogonki i pestki i obieramy ze skórki. W głębokim rondlu roztapiamy masło. Wkładamy do niego cebulę i rozmaryn i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli użyliśmy świeżej gałązki rozmarynu - wyrzucamy ją. Dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy, pokrojoną na kawałeczki paprykę, pokrojone w ćwiartki pomidory i posiekaną marchewkę i gotujemy do miękkości. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku. Podajemy ozdobioną łyżeczką śmietany i np 3 listkami świeżej bazylii :)
Przepis zaczerpnięty (choć trochę zmodyfikowany) z Tej strony.
Paluszki z ciasta francuskiego
Składniki na około 24 sztuki:

- około 275 g gotowego ciasta francuskiego
- sól morska
- 1 jajko


Dodatki:

- rozmarynu
- 4 łyżki świeżego estragonu
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 4 łyżki maku
- starty ser, można użyć np. sera żółtego, parmezanu lub pleśniowego

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie rozłożyć z papierem do pieczenia na blaszce. Ciasto wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać serem i solą morską. Złożyć na pół, docisnąć aby wszystko się skleiło i pociąć na cienkie paski, o szerokości około 2 cm.

2. Pocięte paski posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Chwycić jeden pasek za końce i zwinąć w spiralkę. Zrobić tak zresztą pasków.

3. Rozgrzać piekarnik do 190º , włożyć blachę i piec około 20-30 minut, aż ciasto się przyrumieni.

przepis na paluszki w oryginale wzięty ze Tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz